A siker kulcsa a csapatmunka!

 

Egy cég sikere legtöbbször egy jó csapatnak köszönhető.

A jó csapatot viszont csak úgy, mint bármi mást az élet egyéb területein, ápolni kell.

Sőt mi több építeni.

Egy 2008-as meta-elemzés megállapította, hogy a csapatfejlesztési tevékenységek – beleértve a csapatépítést, és a tréninget – javítják a csapat objektív teljesítményét, valamint a csapat szubjektív felső vezetői értékelését is

Na de mi az a csapatépítés? Egyáltalán mit jelent az, hogy csapat?

Csapat /főnév/

/Közös céllal rendelkező csoport, amelynek tagjai a hatékony együttműködés érdekében jól ismerik ezt a célt, annak irányába mutat az egyéni szándékuk, és szoros együttműködésben azon szorgoskodnak, hogy elérjék azt. /

Ez a wikipédiáról kölcsönzött meghatározás üzleti nyelvre fordítva annyit jelent, hogy a csapat a céged sikerének kulcsa, a profitod termelője. Ahhoz azonban, hogy konkurenseiddel szemben, neked legyen a legjobb csapatod, nem elég annyi, hogy a legjobb szakembereket gyűjtöd magad köré. Képezned kell őket. És magadat is. Folyamatosan.

Mielőtt még a telefonod után nyúlnál, és asztalt foglalnál a legközelebbi pubba, vagy étterembe, tisztázzuk, hogy a kollégákkal közösen együtt töltött idő sajnos nem minősül csapatépítésnek. Ahhoz, hogy a munkaközösséged úgy épüljön és formálódjon, ami a cégednek a legjobb, a legtöbb esetben külső segítségre van szükséged.

A közös program valós céllal rendelkezik, és mindenki számára egyformán érthető

Hiába próbálsz egy átlagos közös italozásnak is célt találni, például egy darts, vagy csocsó verseny keretein belül, hosszú távú megoldásnak ez biztosan nem jó. A kollégák közelebb kerülnek ugyan egymáshoz, de a megfelelő kontroll és irányítás nélkül nem ismered meg a dolgozók mélyebb problémáit. Sőt rosszabb esetben a már korábban kialakult, meg nem oldott konfliktusok tovább is éleződhetnek.

A résztvevők számára észrevétlen

Egy valódi csapatépítés ideje alatt a résztvevők annyira jól érzik magukat, hogy észre sem veszik a becsempészett feladatok kettős célját. A csapatépítés valódi értéke pontosan ebben rejlik! Míg a kollégák a játék kapcsán a kapott célok megvalósítására koncentrálnak, felszínre kerülnek azok a rejtett problémák, amik előtted eddig láthatatlanok voltak. A probléma feltárása, meghatározása már fél siker, hiszen így már számtalan módszerrel lehet ezeket orvosolni.

Fogadd meg a fogorvosod tanácsát: ne várd meg, míg fáj!

Ismerd fel időben a problémát és rengeteg kellemetlenségtől, és felesleges kiadástól kímélheted meg magad. A rendszeres és folyamatos kontroll segít a fókuszodat a csapatod állapotán tartani. Időben tudsz beavatkozni, és talán a legfontosabb, hogy tudni fogod, mikor mit kell tenned. Segítségül íme néhány tipikus „tünet”, amiket tapasztalva szinte azonnali beavatkozás szükséges.

  • széthúzást tapasztalsz a csapatban. Nehezen, vagy egyáltalán nem működnek együtt a kollégák.

  • a legjobb munkaerőid, húzó emberid elégedetlenek, „kifelé kacsintgatnak”

  • ha akár már két közvetlen kolléga között rendszeresen konfliktus alakul ki  

  • túl sok a személyeskedés, és jellemző az egymásra mutogatás, felelősséghárítás  

  • csökken a hatékonyság, csökken a bevétel

Természetesen ezeken kívül rengeteg probléma rejtőzhet a felszín alatt, melyek feltárásához külső szakember segítsége szükséges.

A jó csapatépítésnek kézzelfogható eredményei lesznek.

A csapatépítés célja a szolidaritás, tolerancia, megértés és empátia erősítése, a kollegális együttműködés hatékonyságának növelése. Egy eredményes csapatépítő tréning után a csapattagok jobban fogják magukat érezni a bőrükben.

  • javul a kollégák közötti kommunikáció

  • kevesebb lesz a konfliktus

  • hatékonyabbá válik az együttműködés

  • nő a kreativitás, így könnyebben fókuszálnak a megoldásra

  • növekszik a csapat teljesítménye, ezzel a cég versenyképessége

Következő bejegyzésünkből megtudhatod, hogy milyen csapatépítési formák léteznek, és melyik milyen problémákat orvosol, akár szinte azonnal.

Ha tetszett a cikk bátran oszd meg másokkal is hiszen megosztani annyi, mint adni!

Az InfiniTeam Csapata